Ginprovning på EGO distillers

Ginprovning på EGO distillers

Inom en snar framtid kommer EGO distillery slå upp sina dörrar för allmänheten och även börja marknadsföra sina drycker i en grön affär. Kenneth #369 Alvén har hjälpt dem i deras förberedelser och som tack fick vi i Svenska Kennethklubben Framsidan gå på en exklusiv förhandsvisning. Dock är inte serveringstillståndet i hamn ännu så den starka provsmakningen får vi återkomma till. Dock fick vi en intressant rundvandring i lokalen och även se och lukta på några kommande favoriter.

Onsdagen den 12 Juni var vi nio glada Kenneth som skulle få oss ett exklusivt förhandsvisning på Göteborgs första destilleri, nämligen EGO distillers i Gamlestaden. David och Johan har i över ett år förberett sig för att lansera ett nytt gin i Sverige och första juli finns deras Ego Dry gin att beställa på Systembolaget. Då Kenneth #369 Alvén har hjälpt dem i deras förberedelser fick vi nu möjlighet att besöka dem innan öppning.

Lokalen är inte så stor så rundvandringen i sig var inte så lång, men informationen som utbyttes var desto mer intressant. Efter att ha försökt att beställa destillationsutrustning från Tyskland så bestämde man sig för att designa sitt egna kärl. Och planen är inte bara gin utan även Tequila, Rom, Whiskey, Akvavit, Absinth med mera. Vi fick lära oss att i Absinth så finns ämnet Tujon som utvinns ur Malörtens blad. Tydligen får Absinth bara innehålla 35mg per liter av detta ämne för får man i sig för mycket av det kan man påverkas negativt. Vi får aldrig veta vad som är för mycket. Och Absinth med sin alkoholhalt på dryga 70 procent lär ju ändå begränsa hur mycket man får i sig.

Första lilla destilleringsapparaten.
Första lilla destilleringsapparaten.

Nåväl, information om hur man destillerar, hur många flaskor man kan göra per dag i sitt kärl, vilka kryddor och örter man använder och vart man hämtar sin inspiration gicks igenom innan vi fick möjlighet att testa på en kommande klassiker. De hade nämligen designat en drink tillägnad oss. Men som sagt, då alkoholtillståndet inte finns på plats än så blev det en alkoholfri gin som fick vara bas till drinken ”Stor, Stark och Snygg – en drink inspirerad av Kenneth”. De hade även funderat på namnet ”Kenneth o tonic”. Det var en drink med lite hetta. Gin, Tonic, socker/chililag samt en halv liten liten Chili i själva drinken. Den var perfekt då hettan kom lite senare och inte var så dominerande. Jag vågar säga att detta är en blivande klassiker.

David och Johan fick, givetvis, som tack en Kenneth-halsduk var, samt Skatteverkets blankett för att lägga till ett förnamn. Gissa vilket.

Blivande medlemmar? I bakgrunden den nuvarande destilleringsapparaten.

Deras Gin heter EGO Dry Gin och, till en början, kommer det bara att finnas på systembutikerna i Gamlestan, Munkebäck, och en butik till. Systemets varunummer är: 30989, och den första leveransen omfattar bara 43 flaskor. Du kan givetvis beställa, men då tar det ytterligare någon vecka innan du kan smaka på detta fantastiska Gin. M.a.o. Häng på låset den 1 juli om du befinner dej i Göteborg. Flaskorna kommer att vara löpnumrerade (för hand) och torde bli samlarobjekt. Varje flaska betingar det facila priset av 333:-

Några av de planerade produkterna 1
Några av de planerade produkterna 2

Recept på Kenneth o´ Tonic:

Börja med att göra en Socker- och Chillilag.: Lika mängd vatten och Socker kokas tillsammans med några små Chilifrukter och får sjuda i c:a 20 min och låt vila. Smaka av så du känner lagom hetta.

Fyll ett glas med is. Tillsätt 5 cl EGO Gin och 10 cl Fevertree Tonic. Häll sen på 1 – 2 cl Socker- Chillilag (allt efter smak).

Stick ner en halv liten Chilifrukt (som blev kvar efter lagen ovan) i glaset och servera.

En riktig Kenneth äter upp den halva Chilifrukten då glaset är urdrucket.

Kenneth o´ Tonic

Låt oss se om Bosse, Sven, eller någon av dom andra kan komma på något liknande.

Vi återkommer när deras servering har öppnat för Kenneth, Kenneth´s repektive / Kenneth´s älskar-e/inna, samt allmogen.

/#311 & #369

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *